Sportduiken, een hobby vol mogelijkheden
Steeds meer mensen wagen een duik. Wat begint met onwennig gepruttel in het zwembad, eindigt vaak in een nieuwe hobby met eindeloze mogelijkheden met specialisaties en opleidingen. Er zijn heel veel verschillende soorten duiken om te maken, van een gewone recreatieduik tot een penetratie duik.
Duiksport algemeen
Duiksport is een breed begrip. Binnen de duiksport zijn er vele niveaus, specialisaties en mogelijkheden. In principe kan iedereen met een goede gezondheid gaan duiken, mits er geen ademhalingsproblemen, medicijngebruik of oorproblemen aanwezig zijn.
Tot halverwege de twintigste eeuw was het duiken voornamelijk bedoeld als beroepsuitoefening. Nu is het vooral een ontspannende, recreatieve bezigheid. Door de jaren heen heeft de duiksport een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Waar in 1800 nog met een helm werd gedoken, bestaat de uitrusting nu over een aparte duikbril en snorkel of ademautomaat.
Leren duiken
Als je wilt gaan duiken, kun je terecht bij duik- of watersportverenigingen. Al deze verenigingen zijn aangesloten bij de NOB of PADI, waardoor je een internationaal duikbrevet kunt binnenhalen. De NOB is aangesloten bij een overkoepelende en eerste vereniging; de CMAS. Deze is van oorsprong Frans.
Wanneer je start met je duikopleiding, leer je de belangrijkste vaardigheden om veilig te kunnen duiken. Het is belangrijk dat je volledig gezond bent, dus je moet je medisch laten keuren. De kosten van deze keuring liggen meestal rond de 50 euro. Vanuit de duikvereniging wordt hier vaak in gestuurd.
Algemene uitrusting
Voor het duiken, heb je een aantal dingen nodig. Anders als bij het snorkelen, waar je slechts een duikbril, snorkel en vinnen nodig hebt, zul je ook een persluchtfles mee moeten nemen tijdens het duiken.
Een complete duikuitrusting ziet er als volgt uit:
- Duikcilinder (ook wel duikfles of ademluchtfles genoemd) of dubbelset
- Ademautomaat
- Duikbril of -masker
- Lood, aan een loodgordel of in het trimvest
- Octopus of ALV (alternative lucht voorziening)
- Snorkel
- Trimvest of Stabjack (Stabilizing Jacket) of Buoyancy Control Device (BCD)
- Manometer
- Duikcomputer (of een dieptemeter + duikhorloge of bottomtimer + duiktabel ter vervanging)
- Vinnen
- Duikpak
- Kap, wanneer deze niet al vast zit aan het duikpak
- Duiklaarzen en - handschoenen
- Kompas
- Duiklamp
- Duikmes
- Buddylijn
Afhankelijk van de omstandigheden waarin je duikt, heeft een duiker ook een decoboei en een zuurstofklok nodig. Een zuurstofkoffer hoort op iedere duikplaats aanwezig te zijn, maar het wordt aangeraden deze ook mee te nemen.
Soorten duiken
Grofweg gezegd zijn er twee soorten duiken: recreatie duiken en technisch duiken. Bij technisch duiken spreken we over duiken waarbij speciale kennis en technieken nodig zijn.
Denk hierbij aan:
- Bootduiken;
- Nachtduiken;
- Diepduiken;
- Grotduiken;
- Wrakduiken;
- IJsduiken;
- Decompressieduiken.
Wanneer we het hebben over grotduiken, wrakduiken en ijsduiken, hebben we het over zogenoemde
penetratieduiken. Dit zijn duiken waarbij er geen vrije oppervlakte aanwezig is tijdens het opstijgen. Het ijsduiken is hier het makkelijkste voorbeeld van: de duiker kan enkel naar boven door het wak of de bijt waar hij ook door te water is gegaan.
Duiken in Nederland
In Nederland zijn er veel verschillende duikplaatsen, in vrijwel iedere provincie zijn er wel duikplaatsen te vinden. Vooral in Zeeland zijn veel verschillende duikplaatsen aanwezig.
De volgende soorten duiken kunnen in Nederland gemaakt worden:
- Bootduiken;
- Nachtduiken;
- Decompressieduiken;
- Wrakduiken.
Door de kleibodem zijn er geen grotten in het Nederlandse water te vinden. Diepduiken kan in Nederland beperkt, voor ijsduiken ben je afhankelijk van een strenge winter. Het zicht in Nederland is heel wisselend. Over het algemeen is het zicht beperkt, doordat het water troebelig is.
Alle duikplaatsen van Nederland zijn samen gebundeld in een duikgids. Deze duikgids laat alle bekende Nederlandse en Belgische duikplaatsen zien. Er staat informatie over diepte, begroeiing, zicht en andere bijzonderheden in vermeld.
Duiken in het buitenland
In vrijwel ieder land kan er gedoken worden. Voorwaarde hiervoor is dat je in het bezit bent van een geldig duikbrevet en je gezond bent verklaard.
Voor vrijwel ieder land zijn er duikgidsen beschikbaar. Met name landen als Egypte, Australië en Maleisië zijn populair. Eilanden als de Malediven en de Antillen scoren ook goed onder Nederlandse duikers.